brosse zebraspritsen

Voor het deeg:
210 g heel zachte roomboter (niet gesmolten)
½ vanillestokje of 1 tl vanillepoeder (bourbon)
125 g fijne kristalsuiker
1 eidooier
250 g bloem
¼ tl zout
2 tl cacao

benodigdheden:
2 spuitzakken met kartelspuitmondjes met een opening van 1 à 1,5 cm

Werkwijze:

Verwarm de oven voor op 175 graden

Doe de boter in een grote kom. Snijd het halve vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit of voeg het vanillepoeder toe. Wrijf met een schone hand de vanille en de suiker door de boter. Doe dit net zo lang totdat de boter heel zacht, witgeel en luchtig is. Was je handen en roer met een houten lepel de eidooier erdoor tot een egale massa. Voeg nu de bloem met het zout toe en roer dit goed door elkaar. Als het deeg samengekomen is, kun je eventueel nog met de hand verder kneden. Zo wordt het deeg soepeler en dat is nodig om het goed te kunnen spuiten. Verdeel het deeg in 2 gelijke delen. Vermeng 1 deel met 2 tl cacao en doe de 2 kleuren deeg in de 2 spuitzakken.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spuit met het vanilledeeg een zigzagbaan van ongeveer 2 cm breed en 6 à 7 cm lang. Houd voldoende afstand tussen de spritsen. Spuit nu het cacaodeeg met dezelfde zigzagbeweging tegen de vanillebanen aan. Tijdens het bakken zullen ze samen 1 koekje vormen.

Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak ze in 15 tot 18 minuten gaar. Je kunt zien dat ze gaar zijn als het vanilledeeg een mooie goudbruine kleur heeft.

Tip: spuit een beetje deeg op de bakplaat om je bakpapiertje vast te plakken. Op deze manier blijft het bakpapier goed liggen bij het spuiten van de spritsen.